Aftrekbaar

TANDARTSKOSTEN AFTREKBAAR

Tandartskosten worden niet volledig vergoed vanuit de basisverzekering en dient u deels mogelijk zelf te betalen. Mogelijk heeft u een aanvullende tandartsverzekering afgesloten. Maar wist u al dat tandartskosten die niet vergoed worden, in sommige gevallen aftrekbaar zijn bij de inkomstenbelasting*?

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

In uw jaarlijkse belastingaangifte is ook een aftrekpost voor specifieke zorgkosten* opgenomen. Hieronder vallen ook de volgende kosten voor de tandarts:

  • Zonder aanvullende verzekering: Alle tandartskosten welke boven het drempelbedrag uitkomen.
  • Met aanvullende verzekering: Tandartskosten die het aanvullend verzekerde bedrag overschrijden en boven het drempelbedrag uitkomen.

Wat is een drempelbedrag?

Het drempelbedrag hangt af van uw inkomen en of u een fiscale partner hebt. Het drempelbedrag wordt jaarlijks door de Belastingdienst vastgesteld. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over het drempelbedrag (zie ook onderstaande kolommen).

Eigen risico en eigen bijdrage

Eigen risico

Indien u het eigen risico nog niet heeft opgemaakt en u maakt kosten, is het gedeelte van uw eigen risico niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Eigen bijdrage

Wanneer u wel een vergoeding ontvangt van uw zorgverzekering maar een eigen bijdrage van toepassing is, is dit niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.